همزمان با اولین روز بهار سال ۱۳۸۸ نسخه جدیدی از توزیع ایرانی پارسیکس با نام Boss Skua منتشر شد. به همین مناسبت وب سایت معتبر Softpedia.com نگاهی بر نسخه Parsix 2.0r0 که به آن لقب توزیع گل ایرانی (Persian flower distribution) داده است داشته، این بررسی توسط Daniel Pop Silaghi نویسنده بخش لینوکس سافت پدیا انجام شده است که که در ادامه مروری بر آن خواهیم داشت. لینک
پارسیکس یک توزیع لینوکس است که برای کامپیوترهای شخصی و لپتاپ ها در نظر گرفته شده است و همچنین میتوان از آن بصورت دیسک زنده (Live cd) نیز استفاده کرد. پارسیکس برپایه دبیان است و از کنوتیکس گرفته شده و دارای تعداد زیادی برنامهی رایج و مورد نیاز کاربران کامپیوترهای شخصی و لپتاب می باشد.
پارسیکس ۲ با کد رمز Boss Skua، بر پای دبیان که از کرنل ۲٫۶٫۲۶٫۸ استفاده میکند بنا شده که در یک فایل iso با حجم عادی جا سازی شده و دیسک زنده آن خیلی سریع بوت میشود. محیط زندهی معمولی و انعطاف پذیر خوبی دارد و برای نصب آن بر روی دیسک سخت یک راه انداز نصب سفارشی شده وجود دارد که به کاربر اجازه میدهد بعضی از تنظیمات را برای استفاده های بعدی تعدیل کند.
با وجود اینکه برنامه پارتیشن بندی کنندهی آن (GParted) از فایل سیستم EXT4 پشتیبانی نمیکنید ولی من واقعاً نا امید شدم از اینکه دیدم پارسیکس تنها بر روی ResizerFS ،EXT3 و یا JFS partitions قابل نصب است! بنابراین فرمت پارتیشنم را برای نصب به EXT3 تغییر دادم. مسلماً چون فرمت EXT4 فناوری جدیدی است، سازندگان به دلیل پایدار نشدن کامل استفاده از آن را به تاخیر انداختهاند.
مراحل نصب مدت زیادی طول نکشید و بر روی سیستم من با مشخصات AMD Sempron 2800+ ،Nvdia GeForce FX5500 و ۵۱۲ MB RAM چیزی حدود ۱۰ دقیقه به طول انجامید که بعد از restart کردن وارد سیستم عامل جدید خود شدم.
نکتهی کوچک ناامید کنندهی دیگر نبود یک Boot splash بود که بجای آن از Verbose Mode که حالت متنی دارد استفاده شده است و من از تماشای اینکه در زمان بوت چه اتفاقی در حال رخ دادن است لذت میبردم. یک گل سرخ زیبا بر روی دسکتاپ و صفحه ورود نمایان شد که با یک loading bar سرخ و تیره ترکیب شده بود که مطمئنا برای کاربر جذاب است.
تم بسیار خوب به نظر میرسد و برای چشمها مناسب است، تقابل سایه های تیره و خاکستری با پسزمینه سرخ انتخابی عالی بوده است. برای نشانهگر موس نیز رنگ دیگری انتخاب شده، چنانکه شما از مجموعه این رنگها خسته نخواهید شد.
خیلی بد شد که سازندگان پارسیکس وقت کافی برای بروزرسانی به آخرین نسخه گنوم ۲٫۶۰ نداشتند. متاسفانه خیلی از برنامه های نصب شده قدیمی هستند، Openoffice هنوز در نسخه ۲٫۴ است، Pidgin که اکنون به نسخه ۲٫۵٫۵ رسیده از نسخه ۲٫۴٫۳ در پارسیکس استفاده میشود، از VLC 0.8.6 بجای ۰٫۹٫۸ بهره گرفته شده ولی حداقل۳٫۰٫۷ IceWeasel است.
با وجود اینکه پارسیکس باس کاملاً بروز نیست اما برنامه های مفیدی در آن نصب شده که شامل مواردی همچون: برنامه مدیریت Bluetooth، واژه نامه xFarDic، مدیریت ایمیل Balsa، فیدخوان XChat IRC client، Liferea، برنامه حسابداری Compiz Fusion، Grisbi و Emerald Theme Manager میشود.
اما نصب کارت گرافیک چندان به مذاق تازهکارها خوش نمیآید و با وجود اینکه برای این امر دستور العمل گام به گامی در سایت پارسیکس موجود است ولی کماکان شما نیاز به داشتن اطلاعات پایهی از لینوکس دارید. نصب دیگر برنامه ها به واسطهی مدیریت قدرتمد Synaptic بسیار راحت است.
کدک ها و پلاگین های مقبولی فراهم است، فایلهای mp3 بهخوبی پخش میشوند، محتوای فلش نیز بدلیل وجود پلاگین Gnash 0.8.4 قابل مشاهده هستند ولی بدبختانه برای نمایش فایلهای ویدیویی آنلاین (مثل یوتوب) کاری از پیش نمیبرد و خودتان باید Adobe Flash Player را نصب کنید این در شرایطی است که با فراگیر شدن ویدیوهای آنلاین پشتیبانی از آنها به یک دستور العمل بی چون و چرا تبدیل شده است.
خوبی دیگر اضافه شده به پارسیکس وجود گزینه Create Document است که هنگام راست کلیک کردن روی دسکتاپ نمایان میشود و امکان ساختن فایلهای ، spreadsheets و documents را بوجود میاورد.
علاوه بر این پارسیکس تعدادی ابزار اختصاصی دارد که در منوی Applications -> Parsix قابل دسترسی هستند. Config Dialup Internet، Network Configuration، Parsix Documentation، Printer Manager از جمله آنهاست.
نویسنده مطلب با تعجب درمورد Config Dialup Internet (که یک راه انداز اتصال اینترنت دایال آپ است) صحبت کرده و گفته نمی دانم چه کسی هنوز به این ارتباط اینترنتی دسترسی دارند و به چه درد میخورد!! که البته حق دارد خبر نداشته باشند.
پارسیکس بصورت خودکار ارتباط شبکه را تنظیم نمیکند که بوسیلهی ابزار Network Configuration با چند سوال و پیشنهاد راه می افتد. Parsix Documentation نیز مستندات کاملی در رابطه با پارسیکس در اختیار کاربر قرار میدهد و Printer Manager یک میانبر به صفحه تنظیمات CUPS است.
Lockdown editor ویژگی دیگری است که دسترسی به سیستم عامل را محدود میسازد، مثالا گزینه Logout را برمیدارد، نوشتن روی دیسک سخت را غیر فعال میکند (write-protect hard drive)، منوها را قفل میکند و چیزهای دیگر که برای مثال در مواقعی که کودکان شما در اطراف کامپیوتر بازی میکنند و نمیخواهید به آن دست بزنند چیز خیلی خوبیست.
البته یک قسمت برای پشتیبانی از موبایلهای Blackberry نیز وجود دارد که برای دارندگان این وسایل بسیار مفید است ولی به درد ما نمیخورد.
من نظرات مختلفی در مورد پارسیکس ۲ دارم، ظاهر خیلی خوبی دارد و سریع است، راحت نصب میشود، خیلی خیلی سبک است و ابزارهای مفیدی را در خود جای داده است ولی بروز نبودن بستههای نرمافزاری و دشوار بودن نصب درایور کارت گرافیک آن را از تبدیل شدن به یک توزیع محبوب باز میدارد.
با این حال پیشنهاد میکنم اگر میخواهید چیز جدیدی را آزمایش کنید دفعه بعدی حتما به سراغ پارسیکس بروید.
مشاهده وب سایت رسمی پارسیکس
مشاهده سیری در تصاویر پارسیکس باس
دریافت کتاب آموزشی پارسیکس باس (لینک مستقیم)
این دفعه دوتا بیست شدی.
یکی واسه مطلب خوبت.
یکی هم واسه اینکه غلط املایی نداشتی ;-)
راستی این کتاب رو چطور میشه دانلود کرد!
از اینجا دریافت کنید
ایول کارت درسته… دمت گرم… .
آره من مشکلم با این ورژن پارسیکس کارت گرافیک بود که نمیشناخت ! احتمالا تو نسخه ی جدید این مشکل رفع شه !
کارتان ۲۰ که نه باید به شما ۱۰۰ داد.
ممنونم .
سلام از مطلب خوبت ممنونم
من که به سایت پارسیکس رفتم و خواستم کتاب راهنماش رو دانلود کنم، متاسفانه خوب دانلود نمیشه و همیشه (با هر سرعتی) ناقص دانلود میشه. اون لینکی هم که شما توی کامنت اول دادید رمز و پسورد میخواد. شما لینک دیگهای میشناسید؟ یا میتونید لطف کنید یه جایی بدون رمز و پسورد آپلودش کنید؟
مرسی
—
حسن: لینک دانلود رو در پایین مطلب تصحیح کردم
از لطفتون خیلی ممنونم (:
آفرین به آلن باغومیان ؛ باید بخاطر این همه تلاش و شایستگی با ایشان تبریک گفت چرا که یک نگارش خوب از سیستم عامل قدرتمند لینوکس متعلق به ایرانیان است .